Sunday, September 21, 2014

Bercuti di Istanbul, Turki Mei 2014

Assalamualaikum semua, setelah lama sangat tak tulis blog, kali ni kena gigihkan jugak untuk berkongsi tips dan cerita masa bercuti di Istanbul, Turki. Bukannya apa, next time kalau dapat pergi lagi, boleh lah rujuk blog sendiri. Betul kan.. Lagipun, ika pergi tak guna travel agent pun.

Memang suka redah je negara orang, jadi mungkin post nih dapat bantu orang lain yang ada plan nak bercuti ke istanbul jugak :)


Sebenarnya, takde niat dan keinginan pun nak menjejakkan kaki ke Istanbul sebab tak pernah rasa yang Istanbul ni best. Dijadikan cerita, sebab ada sorang kakak ni cakap pergi Istanbul 8-9 jam je. Haa dengar je masa yang agak pendek dibandingkan kalau pergi London 13-14 jam, terus je on nak pergi. Lagi pulak bawak parent bercuti sekali, better pergi 'yang dekat sikit'.

Rupa-rupanya masa dah beli tiket Mas, 10 jam lebih perjalanan pergi Istanbul.. sabar jelah. Kakak tu rupanya lama dah pergi Istanbul n main cakap je 8 jam dah sampai.


Tukaran wang

Mata wang Turki ialah Lira. Selain Lira, boleh juga bayar pakai matawang Euro. So nak tukar mana satu matawang? Dua2 pun bolehhh.. Ika bawak lira dan euro. Banyak bayar pakai lira dari euro.




18 Mei 2014 - 26 Mei 2014



Kali nih, first time bercuti jauh dengan baby kecik aka Datin Ayra. Masa bulan 5 haritu, Ayra baru je nak masuk 10 bulan. Punya lah cuak nak bawak dia naik kapal terbang sebab takut meragam dan ganggu orang lain. Tapi Alhamdulillah, flight kami malam, jadi dia memang banyak tidur dan tak meragam langsung.





So bermula cerita, kami naik flight Mas dengan perasaan sedikit takut lepas tragedi mh370. Tapi tawakal jelah.. Flight malam dan sampai je di Lapangan Terbang Antartuk pukul 7 pagi 19 Mei waktu Istanbul. Alhamdulillah selamat sampai.. Dari airport, dah ada van tunggu untuk bawa ke apartment yang akan kami duduk selama 8 hari. Masa booking apartment Flamingo nih, ika tanya banyak soalan dekat owner dia iaitu Mr Gurkan. Dia memang cepat respon dan jawab semua soalan kita. Bagus dia nih.. So, ika try minta free airport transfer, dia pun bagi free sebab duduk lebih 7 hari..




Apartment di Istanbul

Ika booking Flamingo Apartment di booking.com. Kenapa pilih Flamingo Apartment? sebab kedudukan yang memang dekat dengan tempat2 menarik antaranya Grand Blue Mosque, Aya Sofya, Tram dan banyak lagi.. Memang sepanjang berjalan di Istanbul, tak sewa teksi ke van ke sebab memang berjalan je kitorang. Kedai makan pun dekat.



Flamingo Apartment ni ada 3 bilik, tingkat 1. Boleh muat sampai 6 orang macam tu. Ada washing machine, dapur untuk memasak, iron. Ok lah semua ada. Lepas tu dalam 5 minit berjalan boleh sampai Grand Blue Mosque. Dekat kan? Cuba tengok map dekat atas ni, kedudukan Flamingo Apartment dekat sangat dengan Blue Mosque, Blue mosque pulak dekat dengan Aya Sofya.

Topkapi Palace pun boleh jalan kaki tapi tercungap sikit lah. hehe tapi memang dekat tau! Oh lagi satu, Arasta Bazar pun dekat gila dengan Flamingo Apartment. Arasta ni tak lah best sangat tapi boleh lah nak jalan2 tengok cincin batu2. Ika jadi gila beli cincin batu2 nih pastu balik Malaysia tak pakai dah. hahah..

Selalu orang Malaysia mesti nak pergi Grand bazaar jugak kan, pun boleh jalan kaki tapi ni jauh sikit. Kalau naik tram dari station Sultan Ahmet ke station Grand Bazaar dalam 2 station je.Yang tak tahu, Grand Bazaar nih satu tempat shopping besar dan antara bazar paling tertua di Istanbul. Dia macam shopping mall / bazaar tertutup. Ada jual barang perhiasan, makanan, manisan, teh, karpet dan banyak lagii. Cafe pun ada dalam nih.


Depan Flamingo Apartment


Tram dalam Istanbul (Line T1 Baciglar - Kabatas)

Sebelum jauh lagi nak merepek, apa kata kita tengok Tram Map dekat bawah ni.. Kalau rasa nak pusing Istanbul je, fokus dekat Tram line T1 ni je (warna biru). Tram ni memang pusing area tempat2 menarik untuk dilawati antaranya, Grand Bazaar, Grand Blue Mosque, Basilica Sistern, Topkapi Palace,  Eminonu (nak pergi spice bazar n naik boat), Kabatas (nak pergi taksim), Karakoy (nak pegi Galata Tower).



Macamana nak beli token/istanbulkart untuk naik tram pulak ye?

Kita boleh pakai token atau Istanbulkart untuk naik tram nih. Better beli Istanbulkart sebab kalau dua tiga orang pun boleh pakai 1 kad je. Lagipun rasanya lebih murah naik tram kalau guna Istanbulkart ni. Haritu kami beli istanbulkart dekat kiosk kecik dekat dengan tram station.


So far, bawah ni ika bagitahu station mana patut kita berhenti kalau nak pergi tempat2 menarik menaiki tram:

Sultanahmet station- Grand Blue Mosque, Basilica Cistern, Topkapi Palace, Aya Sofya, Hippodrome, Arasta Bazaar
 Blue Mosque



Grand Bazaar (Beyazit - Kapalicarsi) station  - Grand Bazaar

  


Eminonu station - Spice Bazaar, Eyub Mosque (tapi kena naik bas/ferry dari sini).

Kat station ni juga boleh pergi ke terminal ferry/boat untuk Bosphorus Cruise yang femes tu. (nak beli tiket ferry nih boleh pergi beli dekat kaunter tiket IDO/Sehir Hatlari .

Jangan beli yang dekat orang2 tepi jalan, maybe fery dorang tak best dan harga takut mahal lagi. Masa ika naik ni, kitorang ambil full bosphorus tour dimana, kitorang pergi sampai pitstop yang last sekali Anadolu Kavagi. Rasanya kalau takde masa & tak suka buang masa, tak payah lah ambil full bosphorus tour hehehe.)


Karakoy  station - Galata Tower

Kabatas station - Kalau nak pergi Taksim, berhenti dekat sini & kena tukar train. Naik Fenicular. (Taksim ni kawasan yang lebih moden, banyak deretan kedai kalau kat Malaysia macam Bukit Bintang gituu atau kalau London Oxford street kot hehe..)

Bawah ni ika cerita sikit kalau nak pergi ke tempat:

Dolmabahce Palace - Dari Tram Sultanahmet, naik tram sehingga station Kabatas. Sampai je station Kabatas, jalan ke depan lebih kurang 200 meter akan nampak Dolmabahce Mosque. Lepas mosque baru lah palace tu. Kat sini jugak, tempat Mustapa Kamal Antartuk meninggal dunia.


Masjid Eyub - Naik tram dan stop di Eminonu station, carik bus station (tanya orang kat mana bus station). Naik bas 99 atau 99a yang akan pergi ke Eyub District. Nanti naik je bas, cakap dekat driver nak berhenti dekat eyub mosque. Kalau tak cakap nanti terlepas. Jauh nak patah balik. Boleh jugak naik teksi / ferry.

Dekat sini, ada cafe femes Pierre Lottie, kena naik cabel car. Tapi ika tak pergi pun sebab ramai orang beratur naik cabel car  -_-"

 Mak bapak ika depan Masjid Eyub

Ok lah setakat ni je dulu. Nanti ika sambung balik n cerita pasal makan pulak. Dah 5 bulan pergi Istanbul baru nak share dekat blog. otak pun dah blur hewhew.. bye!




28 comments:

  1. seronoknyaaaa ikaaaa.nt update lg yeee.

    ReplyDelete
  2. ingat takde orang baca lagi blog ni hihi. tq safurara!!

    ReplyDelete
  3. lamaaaaa giler ika tak update blog ni khenn... terkezut tetiba ada update hihi :P

    ReplyDelete
  4. kak ika ,.. sy nk jejakkn istanbul 30.11 ni ...excited gila tp to cuak jugak sbb ni first time g sne..hehe ;)

    ReplyDelete
  5. aman damai ke kat sana? dengar cerita istanbul jd transit untuk pergi syria

    ReplyDelete
  6. assalam ika,
    bln 5 tu still ade x musim bunga yg cntik2?

    ReplyDelete
  7. Ika, jln2 tgk2 negara org one of my dreams. Doakan saya juga ye. :)
    By the way, terima kasih di atas sharing ni :)

    ReplyDelete
  8. yeayy..give me 5 kak ika..lama dah tggu kak ika menghapdate blog...nnti update byk2 ye psl datin cumil tu..sep2 ckit..heheh

    ReplyDelete
  9. tertarik n merarik. info yg berguna utk bercuti kesana esok 17feb

    ReplyDelete
  10. Salam..ika..boleh share iternery di turkey ni dgn i tak?if can email me ainnazlin@gmail.com.. Tq lots

    ReplyDelete
  11. salam.. boleh shae ittenary x?ade contact travel agent sane?
    can email me @ apip87@gmail.com.. planned nak bawak baby jgak kesana

    ReplyDelete
  12. Yeah nak p nak p.. Masjid2 tu takat snap
    Gambar luar ja ka? Xboleh masuk ka?

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum puan, sye nk mintak tlg sikit.boleh x kalau sye nk mintak email address owner flamingo apartment tu?sebab sye dh berkali2 msg diorg thru website tapi x de reply from diorg.sye dh book apartment dn nk tanye beberapa soalan kt diorg.sye n family akan ke istanbul hjg bulan ni.harap puan dpt tlg.thanking u in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf baru reply.. ni emel aktasgurkan@hotmail.com

      Delete
  14. bestnye..

    jom singgah blog saya pijaremp.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. bestnye..

    jom singgah blog saya pijaremp.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. Terbaik ika
    Maslinamalek.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Ika tolong update lagi tempat2 menarik yg mesti pergi, makan & budget accomodation. saya plan nak pegi sep ni dgn wife and 2 anak age 3 & 4 thn. satu lagi strategic location utk stay yg mudah utk shopping & jalan2 santai..TQ Ika

    ReplyDelete
  18. Seronoknya cik lot dapat jalan2 dengan anak and cucu :)

    ReplyDelete
  19. Seronoknya cik lot dapat jalan2 dengan anak and cucu :)

    ReplyDelete
  20. Tak puas separuh hari di grand bazaar =)

    ReplyDelete
  21. Pengalaman yang sangat menarik kak, kalo mau Ibadah plus Traveling bisa cek Paket Umroh Plus Turki bersama Travel Umroh Terbaik di Jakarta.

    ReplyDelete
  22. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang Pengusaha Butik yg Sukses, kini saya gulung tikar akibat di tipu teman sendiri, ditengah tagihan utang yg menumpuk, Suami pun meninggalkan saya, dan ditengah himpitan ekonomi seperti ini, saya coba buka internet untuk cari lowongan kerja, dan secara tdk sengaja sy liat situs pesugihan AKI SYEH MAULANA, awalnya saya ragu, tapi setelah saya lihat pembuktian video AKI ZYEH MAULANA Di Website/situnya Saya pun langsug hubungi beliau dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari, Alhamdulilah benar terbukti dan 2Miliar yang saya minta benar benar ada di tangan saya, semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan. Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita, semua cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya. Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. Dan satu hal yang perlu Anda ingat, “Jika Anda terlahir miskin itu bukan salah siapapun, namun jika Anda mati miskin itu merupakan salah Anda, saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah/Pesugihan Putih AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pejabat, Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia,jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet »»>INFO KLIK DISINI<«« Wassalam






    RITUAL DUNIA GHAIB

    RITUAL TEMBUS TOGEL/LOTREY

    BUAYER MUSTIKA

    PAKAR MUSTIKA

    ReplyDelete
  23. brapa harga naik bosphorus cruise tu

    ReplyDelete

Powered by Blogger.
Designed By Boutique-Website-Design